Art Books
Scriptum Art Scriptum Art Uitgeverij Boekwinkel Antiquariaat
Titel  Categorie 
Auteur  Trefwoord   
::

Théophile-Alexandre Steinlen (1859-1923

Meester van Montmartre.
Eén van de meest geliefde kunstenaars uit de Belle Epoque is Théophile-Alexandre Steinlen (1859-1923). Dit boek geeft een uitmuntend overzicht van zijn oeuvre.

Het is voor het eerst dat er zo’n uitgebreide verzameling werk van Steinlen in Nederland te zien is. Het omvangrijke retrospectief van meer dan tweehonderd werken bestaat uit schilderijen, affiches (waaronder de wereldberoemde ‘Chat Noir’), tekeningen en illustraties.
Het meest bijzonder zijn Steinlens schilderijen die lange tijd onderbelicht bleven en waarvan een aantal nooit eerder getoond is. Zij maken een belangrijk deel van de tentoonstelling uit.

 
Het Parijse straatleven

De van oorsprong Zwitserse Steinlen verhuist in 1881 naar de kunstenaarswijk Montmartre, waar hij één van de beeldbepalende kunstenaars wordt.
Montmartre ontpopt zich op dat moment tot het domein van cabarets, nachtelijk vermaak en bon-vivants. Steinlen raakt er bevriend met een groep kunstenaars, onder wie Henri de Toulouse-Lautrec en Adolphe Willette.
Steinlen schildert en tekent portretten van de wasmeiden en vagebonds, liefdespaartjes en loopjongens uit de Parijse straten. Ze zijn als voorbijgangers in een film: onderweg, in gesprek, aan het werk. Steinlen observeert hen in het Parijse straatleven en legt hen vast in zijn werk.

 
Kattenliefde

Het meest beroemd wordt Steinlen door zijn liefde voor katten. Iedereen kent zijn archaïsche zwarte kater die gezeten op een rode ondergrond het cabaret van Le Chat Noir aankondigt. Het affiches dat hij maakt voor dit populaire cabaret wordt hét symbool van Montmartre. Op zijn schilderijen en tekeningen verschijnt de kat in allerlei gedaanten: vals, sierlijk en speels. Steinlen is gecharmeerd van het karakter van het dier.

 
Illustrator

Steinlen levert illustraties voor o.a. L’Assiette au Beurre, Le Gil Blas, Le Chat Noir en voor bladmuziek.
Zijn directe en heldere werkwijze is geliefd bij de pers. De tentoonstelling bevat dan ook een groot aantal tijdschriften en kranten. Met veel empathie verslaat hij de gebeurtenissen van de Eerste  Wereldoorlog soldaten die naar het front trekken, vluchtende families en gewonden. Zijn maatschappelijke engagement komt duidelijk naar voren in de manier waarop hij met zijn tekeningen van kleinburgerlijke taferelen expliciet kritiek levert op de heersende sociale verhoudingen. Steinlens oeuvre is als een beeldverslag van het leven in Montmartre rond de vorige eeuwwisseling. De tentoonstelling is tot stand gekomen met medewerking van het Musée du Petit Palais Genève, dat de grootste Steinlen collectie ter wereld huisvest.

Catalogus
Bij uitgeverij Scriptum Art Books verschijnt de gelijknamige catalogus. Het boek bevat een drietal boeiende artikelen over het leven en werk van Steinlen. Daarnaast zijn in het boek circa 200 afbeeldingen van zijn werk dat bestaat uit schilderijen, affiches, tekeningen en illustraties.

De catalogus is opgedeeld naar de hoofdthema’s in Steinlens œuvre: het naakt, de kus, de straat, de politiek, de boek- en tijdschriftillustraties en natuurlijk de katten. Zodoende wordt tegelijkertijd een boeiend en wat beeld betreft een aantrekkelijk overzicht geboden van deze geliefde kunstenaar.

Theophile-Alexandre Steinlen (1859-1923). Meester van Montmartre.
Carolyne Krummenacker, Raphael Gerard, Philippe Kaenel, voorwoord Wim Pijbes, Claude Ghez. Redactie Charlotte van Lingen
2007 (22 x 28 cm), 160 blazdzijden, ca. 175 kleurenafbeeldingen, paperback. 

Onze prijs € 29,95

klik hier om te bestellen