Art Books
Scriptum Art Scriptum Art Uitgeverij Boekwinkel Antiquariaat
Titel  Categorie 
Auteur  Trefwoord   
::

Henriette & Richard Roland Holst

Het landgoed de Oude Buisse Heide bij Zundert is verbonden met de illustere bewoners, de schrijfster en politica Henriette Roland Holst en haar man, beeldend kunstenaar Richard Nicolaüs Roland Holst.

Henriette Roland Holst (1863-1952) en haar man Richard Nicolaüs Roland Holst (1868-1938) brachten talrijke zomer op het landgoed De Oude Buisse Heide door. De woeste ongerepte natuur, eerder al in lyrische bewoordingen omschreven door Van Gogh, oefende een grote aantrekkingskracht uit op het echtpaar Roland Holst. Hij vond er inspiratie voor zijn kunst, zij voor haar gedichten. Bovenal troffen ze er rust en ruimte voor bezinning.

Op het landgoed ontving het echtpaar talrijke kleurrijke gasten uit de wereld van de kunst, architectuur, literatuur, wetenschap en politiek. Het Letterkundig Museum in Den Haag bewaart het gastenboek, Het boek van de Buissche Heide, met daarin de namen van alle opmerkelijke gasten en tal van foto's en omschrijvingen van gebeurtenissen.

Dit gastenboek dient als leidraad om de geschiedenis van deze plek, haar bewoners en haar bezoekers, hun persoonlijke levens en intrigues te reconstrueren en na te vertellen. Het rijk geïllustreerde boek bevat een vijftal bijdragen.

Elsbeth Etty schrijft de biografie van Henriette Roland Holst; Carin Hereijgers gaat verder in op het schrijverschap van Henriette Roland Holst. Lia Voermans schrijft de biografie van Richard Roland Holst, met speciale aandacht voor zijn rol als een van de eerste Van Gogh promotors in Nederland; Lieske Tibbe gaat uitgebreid in op zijn kunstenaarschap. En Annemiek Rens belicht de talrijke gasten van de Buisse Heide.

Henriette & Richard Roland Holst
Het boek van de Buissche Heide. 

March 2012, (24 x 28,5 cm), 288 blz., rijk geïllustreerd, gebonden.
ISBN 978 905594 874 1 Prijs € 35,00

UITVERKOCHT