Art Books
Scriptum Art Scriptum Art Uitgeverij Boekwinkel Antiquariaat
Titel  Categorie 
Auteur  Trefwoord   
::
De schilders van het Panorama van Scheveningen
In 2021 viert Panorama Mesdag haar 140 jarige bestaan.

In 1880 kreeg Hendrik Willem Mesdag de opdracht van zijn leven: het maken van een panoramaschilderij met als onderwerp de Scheveningse kust. Vandaag de dag is dit het oudste panoramaschilderij dat op zijn oorspronkelijke locatie te bezichtigen is. Jaarlijks stappen zo’n 140.000 mensen in Museum Panorama Mesdag de negentiende eeuw binnen.

Mesdag was toen al een gevierd schilder van vooral maritieme onderwerpen. Het boek Schilders van Panorama van Scheveningen wordt uitgegeven ter gelegenheid van de viering van 140 jaar Panorama Mesdag.  Het boek kan worden opgevat als de biografie van dit kunstwerk.

Voor het eerst wordt het verhaal van de totstandkoming van Mesdag’s Panorama – van commissie tot de opening in 1881–verteld, inclusief de turbulente geschiedenis van het kunstwerk en de rol van het museum in het Nederlandse culturele landschap.

Daarnaast is deze rijk geïllustreerde publicatie bovenal ook een eerbetoon aan een immens samenwerkingsverband. Aan elk van de vier kunstenaars met wie Mesdag aan deze opdracht werkte - Sientje Mesdag-van Houten, George Hendrik Breitner, Bernard Blommers en Théophile de Bock – wordt een apart hoofdstuk gewijd.
Niet eerder zijn deze kunstenaars zo uitgebreid in relatie tot Mesdag bestudeerd: waar bestonden hun bijdragen uit, wat betekende het om met de grote meester Mesdag samen te werken, en heeft het werken aan het Panorama hun verdere carrières beïnvloed?

Het boek is rijk geïllustreerd met contemporaine foto's, tekeningen en talloze werken van vier andere kunstenaars.  Voor de liefhebbers van de negentiende eeuwse kunst, de Haagse School
is dit een heerlijke aanvulling op de bestaande literatuur.


23,5 x 28,5 cm | 192 blz |122 afbeeldingen (voornamelijk in kleur) + 2 uitklapplaten | hardgebonden | ISBN  978 946319 082 4
Prijs € 29,95

bestel hier